Best of 2017

Nog even terug kijken op 2017. Het was een bijzonder jaar voor Zout Fotografie, met vele hoogtepunten en mooie opdrachten voor een gevarieerde groep klanten. Zo zat  ik op een ijsbreker in het Noordpoolgebied, overnachtte ik bij -26 graden in een bevroren Nomads Bus, vloog ik naar Spanje om unieke beelden te schieten van kitesurfen in zoutmeren en zag ik meerdere dagen fascinerende noorderlichtshow’s in IJsland en Noorwegen.

Winter
Het jaar begon met een aantal winterse trips, waaronder een persreis naar Ost Tirol  in Oostenrijk, voor een artikel over ijsklimmen van bevroren watervallen. Deze shoot leverde een te gekke cover op voor het Bergsportmagazine Hoogtelijn. De week erop volgende ik de Nomads bus in Oostenrijk, waar we op zoek gingen naar verse poeder. De bus had het zwaar bij -26 graden, maar net als de zomer van ’16, waren Val, Tim en Fenna een heerlijke familie om te volgen.

Twee weken later vloog ik samen met blogger Lindy Prins naar IJsland op zoek naar hegroene goud. Het doel was om in 85 uur het noorderlicht te zien en het werd een reis om niet snel te vergeten. De reis begon met een paar uur vertraging richting de poolcirkel en eenmaal aangekomen kwamen we in een serieuze sneeuwstorm terecht en werden alle wegen in IJsland gesloten. In de korte tijd die we daar waren, maakte het land wederom indruk en kan ik niet wachten om weer terug te gaan.

Het warmere weer in Nederland was een verademing en de lente begon goed met een paar mooie reportages, waaronder het NK Trailruning voor MudSweatTrails, heNK Tourskien in Zwitserland en een covershoot voor Prorun Magazine. Met veel plezier shoot ik sfeerbeelden van de Ladies Run in Utrecht en later dat jaar schoot ik voor dezelfde organisatie de Vredesloop in Den Haag.

Mijn kitesurfproject, waar ik kitesurfers laat kiten op bijzondere plekken kreeg verder vorm. Zo liet ik een atleet in het roze zoutmeer Laguna Salada de Torrevieja kitesurfen. Ook de fotos van een kiter in het Parque Regional de las Salinas leverde te gekke resultaten op​, met surrealistische beelden. Dichter bij huis ​liet ik een  kitesurfer in het roze geworden meertje in Texel ​kiten. Hoewel het unieke beelden opleverde, houd ik ​hier ​dubbele gevoelens aan over. ​Vooraf uitgezocht of het kon, maar in mijn enthousiasme niet gezien dat we in een meer gingen kiten waar het niet mocht. Ik leerde de negatieve kant van social media kennen. Achteraf was het kitesurfen in dit meertje niet handig​ en een goed leermoment, al vond ik ​de doodsbedreigingen ver over de grens gaan.

In de zomer veel mooie opdrachten gedaan, waar ik een week lang op pad ging met jongeren tussen de 14-16 jaar die deelnamen aan een Alpiene Jeugd Cursus van de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging. De week erna volgde een Alpine basis cursus voor volwassenen. Beide weken leverde mooie beelden op en was de drone een echte aanvulling op mijn alpiene fotografie. Na deze twee weken ben ik op pad gegaan met Berggids Roeland van Oss, waar ik een week lang gewerkt heb aan mijn alpiene technieken, zodat ik in de toekomst op een veilige manier op hele mooie plekken kan komen bij het beklimmen van bergen. Beelden van deze training zijn hier te vinden.
Het najaar had nog twee andere hoogtepunten in petto. Mijn reis in het noordpoolgebied voor Oceanwide Expeditions op een ijsbreker was een ervaring om niet snel te vergeten en ook het zien van het noorderlicht in Noorwegen maakte veel indruk.

Noordpoolgebied
Het geluid van het brekende ijs onder de boot, het zien van ijsberen en de vele zeehonden en de totale stilte, wow! De shoot waarbij kajakkers langs de gletsjerwand van Nordaustlandet voeren, langs  voor een enorme ijsmassa, met een hoogte van 60m en 187km lang(!) was een unieke ervaring. Oceanwide Expeditions vroeg me om beelden te maken van de poolreizen die zij organiseren.

De meeste indruk maakte een groep van 50 walvissen die twee uur lang rond de boot zwommen. Waar je ook keek, zag je deze prachtige beesten naar de oppervlakte komen om adem te halen. Mijn reis begon uitdagend, de KLM vergat mijn bagage in Amsterdam en zonder alpiene uitrusting landde ik op Spitsbergen. Helaas ontbraken ook mijn laders, onderwaterhuis en alle andere technische apparatuur, dus het werd 1 grote improvisatie. Gelukkig zat er een goede outdoor winkel, waardoor ik de meeste kleding daar kon aanschaffen en deze is achteraf door de KLM vergoed. Keurige service, al heb ik een paar essentiële shots gemist.

Nomads bus zomer
Na mijn avontuur in het poolgebied, sloot ik de nazomer in stijl af door een week lang mee te rijden met Val&Tim van de Nomads Bus. Het was de derde keer dat ik samen met hun op pad ging en ook deze keer werd het een roadtrip om niet snel te vergeten. Lofoten is een van de hoogtepunten als je Noorwegen bezoekt en dat gold ook voor de Nomadsbus. Vooraf kreeg ik de opdracht om een foto van de bus te maken met noorderlicht op de achtergrond. Wat volgende was de mooiste nacht van 2017, waarbij de bus op een verlaten strandje in een baaitje stond en de nacht explodeerde. Ik heb daar letterlijk mijn camera even neergelegd omdat het te mooi was om aan het werk te zijn.

Jurylid bij Het Perfecte Plaatje
Afgelopen zomer werd ik door Talpa gevraagd om als gastjurylid deel te nemen aan het programma Het Perfecte Plaatje van RTL4. In het programma Het Perfecte Plaatje gingen acht bekende Nederlanders met een passie voor fotografie de strijd met elkaar aan en proberen ze hun geliefde hobby naar een hoger niveau te tillen. Het was ontzettend leuk om mee te maken en onderdeel te zijn van dit programma. De kandidaten die meededen aan het programma waren Isa Hoes, Gordon, Roel van Velzen, Monique Smit, Tygo Gernandt, Estelle Cruijff en Giel de Winter.

Het jaar sloot ik af met een mooi interview met 8 pagina’s en de cover in het vakblad Fotografie Magazine. Het interview ging over mijn werk als fotograaf in ongerept gebied, waarbij ik naast mijn vaste camera’s ook gebruik maak van Drones.

2018
Het nieuwe jaar 2018 is alweer goed begonnen met een toffe kitebuggy-challenge langs de Nederlandse kust en eind deze maand begint het seizoen met een mooie opdracht in Hawaii,  waarna ik in het voorjaar terug ga naar Noorwegen om een week lang snowkiten vast te leggen. KIk kan niet wachten om nieuwe inspirerende beelden te gaan maken!

Dank
Dank aan mijn  overige klanten Bever, Ministerie van Justitie, World Forum, Interbest, COAP, Asics, EMDR-Verenigingen, Oxygen Events,  die niet op de website te vinden zijn i.v.m. privacy of toekomstige publicaties, maar waar ik wel met veel plezier mee heb samengewerkt.

Cheers

Rein

 

About the Author:


Sorry, the comment form is closed at this time.