If you pay peanuts, you get monkeys

Beste Lezer,

Bedankt voor je mail aan Zout Fotografie. Waarschijnlijk heb je een bericht gestuurd met de vraag of je een foto mag gebruiken in ruil voor naamsvermelding, reis of gratis item. Hieronder lees je waarom ik je heb doorverwezen naar deze pagina.

Als fotograaf word ik regelmatig gevraagd of de foto’s van Zout Fotografie gratis gebruikt kunnen worden voor websites, social media, geprinte media en andere uitingen, of ik mee wil met een gratis reisje in ruil voor foto’s. Vaak wordt er aangegeven dat er geen budget is, maar dat het noemen van mijn naam als fotograaf als tegenprestatie “geregeld” kan worden. Elke foto die een fotograaf maakt, is automatisch auteursrechtelijk beschermd, wat inhoud dat er bij het publiceren van dit werk, de verplichting bestaat om de naam van de auteur te plaatsen. Via onderstaand voorbeeld wil ik duidelijk maken waarom ik geen toestemming geef voor het plaatsen van mijn foto’s in ruil voor het enkel noemen van mijn naam.

Bakker of fabrieksbrood?
Stel, je gaat naar de ambachtelijke bakker en ziet daar een heerlijk lekker warm broodje liggen. Niet het droge fabrieksbrood uit de supermarkt, nee, dit broodje is bekend als het lekkerste broodje van de stad. Je bent bereid om wat extra te betalen omdat je weet dat het broodje dat de bakker heeft gemaakt, van uitstekende kwaliteit is en je blij maakt op moment dat je het eet. Door zijn jarenlange ervaring, de investeringen die hij heeft gedaan om met de nieuwste machines te werken en door elke dag om 04.00 op te staan, is de bakker in staat om elke dag kwaliteit te leveren die je mag verwachten van een vakman die passie heeft voor zijn ambacht.

Stel nu dat je bij de bakker binnenloopt, dat heerlijke broodje van de toonbank pakt en bij het naar buitenlopen zegt: “….Bakker, ik betaal je niet voor het broodje want ik heb geen budget, maar in ruil zet ik je naam op mijn website..”. Wat zou de bakker hier op zeggen? Maak het nog persoonlijker. Wat zou jij zeggen als je baas je aan het einde van de maand niet betaald, maar je naam op de website van het bedrijf zet? Zou je dat raar vinden of ga je daarmee akkoord?

Professionele werkwijze

Met het schrijven van dit stukje probeer ik inzichtelijk te maken waarom ik niet bereid ben om mijn foto’s kosteloos beschikbaar te stellen, met als enkele tegenprestatie het vermelden van de naam Zout Fotografie. Als professional investeer ik veel geld, tijd en energie in mijn vak. Dat doe ik met liefde voor het vak, maar ook omdat ik sta voor kwaliteit, creativiteit en betrouwbaarheid. Ik werk met de nieuwste professionele camera’s, de beste objectieven en investeer tijd en energie in trainingen, zodat ik keer op keer op een hoogstaand niveau kan presteren. Ik geloof heilig in de kwaliteit die ik lever. Ik ben trouw aan mijn klanten, zij die bereidt zijn om te investeren in mijn werk, zodat ik kan blijven inspireren en terug kom met unieke sfeerbeelden van hoogwaardige kwaliteit. Hiermee suggereer ik overigens niet, dat je met je vraag om een foto te mogen gebruiken,  geen kwaliteit levert. Ik besef me dat er vaak gewerkt wordt met kleine budgetten maar dat is geen reden om geen kwaliteit te verlangen. Het is aan  jezelf om hierin een weg te vinden.

Achter de foto
Neem onderstaande foto. Wat je ziet is een beklimming van een ijswand van rond de 60 graden. Wat je niet ziet, is de reis naar de Alpen toe, de 2 dagen die nodig zijn om omhoog  te lopen met apparatuur en klimmaterialen. Op de dag van deze shoot, begin ik om 03.00 s’nachts met het beklimmen van de berg, zodat ik bij zonsopkomst op de juiste plek sta. De juiste plek is in dit geval hoog alpiene terrein, waar ik meerdere alpiene cursussen voor heb moeten doen om hier relatief veilig te kunnen zijn. Dan heb ik het nog niet over mijn professionele camera’s, lenzen, drone en andere apparatuur.  Kortom, de hoeveelheid tijd en investeringen achter de foto is niet altijd even zichtbaar.

Ecrins - Zout Fotografie (18 van 31)

Beklimming La Meije Orientale (3890m, PD)

Ik ben ervan overtuigd dat als je mooie dingen maakt, dit door de lezer/kijker gewaardeerd wordt en dat hij/zij bereid is om hiervoor te betalen.  Het noemen van de naam van de fotograaf is hierin wat mij betreft onvoldoende, iets dat Matthew Inman bijzonder goed weet weer te geven in deze leuke strip.

Ik hoop dat je na het lezen van dit stukje beter begrijpt waarom ik bepaalde keuzes maak en je geen toestemming geef voor het plaatsen van mijn foto’s met enkel de vermelding van de naam Zout Fotografie.

Bedankt,
Rein

Kortom, if you pay peanuts, you get monkeys.

The Gambia wildlife monkeys

About the Author:


Sorry, the comment form is closed at this time.