Zout Fotografie Rein Rijke

Nederlandse fotograaf Rein Rijke finalist in internationale fotowedstrijd Redbull Illume

De Nederlandse fotograaf Rein Rijke van Zout Fotografie is genomineerd voor de prestigieuze fotowedstrijd Redbull Illume. Met zijn inzending van kitesurfers die surfen in een vulkaan behoort hij tot de laatste 5 finalisten in de categorie “Playground”.

 

Redbull Illume is de grootste internationale fotowedstrijd voor fotografen die extreme en avontuurlijke sporten in beeld brengen.  Na de edities 2007, 2010 en 2013 werden er voor de vierde editie van de Redbull Illume  bijna 35.000 inzendingen ingestuurd. De genomineerde foto is geselecteerd door een vakjury bestaande uit 50 redacteuren en fotografen van internationale bladen en lifestyle magazines. De wedstrijd wordt elke 3 jaar georganiseerd en levert elke editie unieke en inspirerende beelden op. Op 28 september 2016 komen alle finalisten naar Chicago, waar de winnaar bekent zal worden gemaakt.

 

Redbull Illume Nominated Rein Rijke Zout Fotografie

Genomineerde Foto; Kiting stained glass windows

Over de foto
De foto geeft een surrealistisch beeld van twee kitesurfers die in een vulkaan kiten.  Het “glas en lood patroon” ontstaat doordat er op verschillend plekken water in de krater wordt gepompt. Door de warmte in de grond verdampt het water en blijft het zout achter.

You want to do WHAT?” was de reactie van de eigenaar van de zout-mijn op de vraag of ik daar een kitesurfshoot mocht doen. De kitesurfsport is op het Afrikaanse eiland Sal geen onbekende, maar op dit gedeelte van het eiland had niemand gehoord van deze sport. De onderhandelingen om te mogen kitesurfen verliepen dan ook bijzonder geestig, want hoe leg je een local uit dat je graag twee atleten met een grote kite over je vulkaan wil laten kitesurfen? Na 4 dagen onderhandelen kregen we akkoord om 30 minuten te mogen kiten.

Op de dag van de shoot voor Peter Lynn Kiteboarding trok er net een zandstorm over het gebied en was de wind minimaal. Niet de meest ideale condities, maar we wisten allemaal dat dit een buitenkans was die we niet wilden laten lopen. De eerste twintig minuten heb ik beneden in de krater gefotografeerd, wat prachtige reflecties opleverde. Toen een nukkige bewaker riep dat we nog 10min hadden, heb ik mijn tas met apparatuur laten staan en ben met twee camera’s als een gek de kraterwand op gerend. Zelden zo diep gegaan om op tijd boven te zijn, die jongens hebben letterlijk nog 1 keer op een neer mogen varen, voordat ze werden weggestuurd.

“It hurts like hell, but it was totally awesome”  was de reactie van Nino Jonas, nadat hij zijn met zijn kont hard in aanraking was gekomen met de scherpe zoutkristallen en enkele meters over een dun laagje schurend zoutwater werd getrokken.  Water met een zout percentage dat 70% hoger ligt dan zeewater…

Over Rein Rijke
Rein Rijke is in 2014 begonnen als freelance fotograaf onder de naam Zout Fotografie. Sindsdien werkt hij voor verschillende binnen en buitenlandse opdrachtgevers en maakt beeldreportages & sfeerbeelden voor een groot aantal sportieve en avontuurlijke (outdoor) bedrijven.

Beelden van Zout Fotografie zijn gepubliceerd in landelijke kranten, outdoor en leisure magazines en digitale platformen voor liefhebbers van avontuurlijke activiteiten en sporten zoals kitesurfen, alpinisme en skyrunning.

Prijsuitreiking
Aankomende week zullen er op de Facebookpagina van Red Bull Illume de foto’s van de van de halve finalisten worden getoond, waarna de finalisten op woensdag 28 september bekent worden gemaakt in Chicago. De beste 55 foto’s zullen vervolgens twee jaar lang met een unieke expositie te zien zijn in verschillende culturele wereldsteden.

 


Note voor de pers:

Rein Rijke is bereikbaar  op 06-17410163 of via info@zoutfotografie.nl.

About the Author:


Sorry, the comment form is closed at this time.