Opdracht Visserij – Lenger Seafoods

In december ben ik in opdracht van Lenger Seafoods aan boord gestapt van de TX 96 ‘Louise Marlou’ om een beeld reportage te maken van de broers Albert en Willem-Anton Schagen die als kokkelvissers in het Waddengebied actief zijn.  Hoewel we helaas door de mist geen bruikbare beelden hebben kunnen maken, was het een bijzondere ervaring om deze twee mannen te volgen met mijn camera. 

 

We werden midden op de Waddenzee gedropt en opgehaald door een van de schippers. De boot zie je net nog liggen liggen.

 

 

De dag begon nog goed, rijdend richting Lauwersoog kwam een waterig zonnetje door de mistslierten. De opdracht was in samenwerking met Kiwi Aerial Shots, die de video beelden die dag zou moeten verzorgen. We werden met de watertaxi opgehaald en na ongeveer 30minuten varen werden we door de schipper midden op het wad overboord gezet. Met een dinghy voor apparatuur liepen we de mist in, geen idee waar we waren of waar we naar toe moesten. Een bijzondere gewaarwording, want terwijl de motoren van watertaxi wegebde, liepen wij met een klein bootje als reddingsanker de witte wereld in. Enkele minuten later kwam er uit de mist een vrolijke kerel aangelopen en hij heette ons hartelijk welkom om aan boord te stappen van de Louise Marlou. Deze boot is speciaal ontworpen voor de kokkelvisserij en kan in erg ondiep water varen (diepgang 37cm).

Het mooie van mijn werk vind ik dat ik elke keer weer in een wereld stap die ik niet ken. Vooraf heb ik een beeld van wat ik kan verwachten en wat voor beeld ik wil gaan maken. Ik had voor deze opdracht mijn drone en onderwaterhuis mee, om zo het bijzondere van het Waddengebied goed te kunnen vastleggen. Wat ik niet had verwacht, was dat de schelpdieren met de hand worden “geoogst”. Achteruitlopend trekken de broers een kokkelbeugel over de bodem en schrapen op die mannier de kokkels van de bodem.  De kokkels worden opgevangen in een net en vanuit een klein bootje worden de kokkels overgeladen.

Helaas werden de weersomstandigheden slechter en slechter waardoor we geen bruikbare beelden hebben kunnen maken. In het voorjaar van 2020 volgt een nieuwe poging bij beter weer. Hieronder vind je wat foto’s die gemaakt zijn tijdens het kokkelvissen.

About the Author:


Sorry, the comment form is closed at this time.