NIKON & ZOOM.NL promotie video over Zout Fotografie

Afgelopen juni een leuk interview gegeven aan Zoom.nl over mijn werkzaamheden als outdoorfotograaf. De shoot en het interview is gedaan in samenwerking met NIKON Nederland. Hier zie je het resultaat van de video en kan je het interview teruglezen.

Interview op Zoom.nl:

Rein Rijke is professioneel outdoor fotograaf. Hij fotografeert graag avontuurlijke sporten, van alpinisten in de bergen, tot kitesurfers in de golven. We vroegen hem hoe hij begonnen is en hoe hij zover gekomen is.

Hoe ben je begonnen met fotografie?
Mijn moeder hield ontzettend van fotograferen. Door haar ben ik enthousiast geworden. Pas later ben ik me er meer echt mee bezig gaan houden en sinds 2015 heb ik mijn eigen bedrijf Zout Fotografie.

Hoe ben je bij dit onderwerp gekomen? 
Als fotograaf leg ik graag avontuurlijke en extreme sporten vast. Naast de liefde voor fotografie, ben ik een buitenmens en juist die combinatie vind ik geweldig.

Wat vind je er mooi aan?
Ik vind het mooi om een atleet onderdeel te laten zijn van een bijzonder landschap. Hoe extremer het landschap, hoe toffer het is om daar een atleet in te plaatsen. Mooi voorbeeld is het fotoproject waaraan ik nu werk, waarbij ik kitesurfers laat surfen op plekken waar ze eigenlijk niet thuis horen. Zo heb ik afgelopen jaar professioneel kitesurfer Roderick Pijls laten surfen op een giftig meer in Tanzania. Ik vind het te gek om dit soort ideeën uit te werken en samen met een atleet te kijken wat er mogelijk is. Voor mij is fotograaf zijn veel meer dan alleen die plaat maken. De onmogelijkheid om iets te fotograferen vind ik een heel mooi onderdeel van mijn vak.

Hoe ga je te werk? 
Ik denk dat ik de beste foto’s maak als ik volledige vrijheid krijg van een klant, maar de realiteit is dat dit niet altijd zo is. Maar bij elke shoot zorg ik dat ik me goed heb voorbereid en dat ik een duidelijk beeld heb van wat de klant wil en hoe ik dit in beeld vertaal. Vervolgens doe ik onderzoek naar wat de locatie mij kan bieden om interessant beeld te maken en of het veilig is om er te zijn. Als ik bijvoorbeeld in hoog alpiene terrein zit, dan informeer ik altijd vooraf bij het lokale berggidsenkantoor wat de condities zijn op de berg. Ik ben een fotograaf die het
landschap eerst moet zien en dan pas kan ik de foto maken die past bij de wens van de klant.

Wat zit er in je fototas en waarmee werk je het liefst?
Inmiddels heb ik een uitgebreide verzameling van Nikon apparatuur. Het hangt heel erg af van het type shoot dat ik heb. Als ik snelle actiesporten fotografeer zoals kitesurfen, dan maak ik gebruik van mijn Nikon D5. Ik beschik over een onderwaterhuis waarin ik mijn Nikon D5 kan plaatsen en gebruik daarbij een groothoeklens (14-24mm of de 16-35mm), waarbij ik de kitesurfers dichtbij over me heen laat springen. Vanaf de waterkant fotografeer ik graag met de 85mm F 1.4 of de 70-200mm F 2.8 lens. In de bergen speelt gewicht een rol in de keuze die ik maak, dus dan neem ik de Nikon D750 mee omdat die lichter is dan mijn D5, met daarbij een groothoeklens en de 70-200mm.

Waarom werk je met Nikon en wat zijn voor jou de voordelen?
Ik reis veel als fotograaf en kom op de meest mooie, maar afgelegen plekken van onze planeet. Of ik nu op de Noordpool zit, hoog in de bergen of ergens diep in de bush van Tanzania, ik moet 100% kunnen vertrouwen op mijn apparatuur. Mijn camera’s schrapen soms langs rotswanden en gaan met me mee onderwater. Dan is het fijn dat alles gewoon werkt. Als ik mijn camera’s inlever voor een onderhoudsbeurt, dan krijg ik regelmatig wel wat commentaar, maar ik zie mijn camera’s en objectieven als een stuk gereedschap dat ik gebruik in moeilijke omstandigheden.

Hoe ben je zover gekomen als je nu bent?
Ik ben ontzettend eigenwijs en weet heel goed wat ik wil. Fotograaf zijn is meer dan alleen een goede foto kunnen maken. Ik denk dat ik goed in staat ben om samen met een klant een vertaling te maken van beeld dat past bij de beleving van zijn of haar product of dienst.
Als fotograaf probeer ik mezelf te onderscheiden t.o.v. andere fotografen door op plekken te komen waar niet iedereen zomaar kan komen en om concepten te bedenken die echt anders zijn. Zo vond niemand het een goed idee om een kitesurfer te laten surfen in een giftig meer in Tanzania terwijl ik er heilig van overtuigd was dat het mogelijk was. Na maanden voorbereiding (en twijfels) was het dan ook wel te gek dat het gelukt was.
Verder investeer ik veel in kennis en trainingen zoals alpiene trainingen zodat ik veilig bergen kan beklimmen of over gletsjers kan lopen. Datzelfde geldt voor het fotograferen van kitesurfers en andere watersporten. Ik investeer in materialen zoals een onderwaterhuis, zodat ik mijn camera mee kan nemen in het water zodat ik onderscheidend beeld kan maken.

Wat zijn je toekomstdromen?
Op dit moment ben ik bezig met het maken van een fotoserie van kitesurfers die op bijzondere en exotische plekken surfen. Het lijkt me geweldig mooi om hier uiteindelijk een expositie over te houden waarmee ik kan laten zien hoe mooi de wereld is. Verder wil ik mij als fotograaf verder blijven ontwikkelen en vernieuwende concepten blijven bedenken.

About the Author:


Sorry, the comment form is closed at this time.